Luister naar het fluisteren - Michelle Tukker

Waarom afvallen zo moeilijk is

Samen met Andrea Wiegel, natuurgeneeskundig therapeut, zijn wij het gezicht achter Succesvol Afvallen. Terwijl ik dit schrijf moet ik zelf ook best wel een beetje lachen. Voor iemand die al heel
haar leven worstelt met haar gewicht en met eten is het best ironische dat ik deze samenwerking aan ga. En tegelijkertijd zie ik ook zo de meerwaarde en voel ik dat het de tijd is om deze stap te zetten.

In mijn beleving gaat afvallen niet over calorieën tellen, diëten, intensief sporten, crashen, wilskracht en zoveel kilo per week willen afvallen. Voor mij zit de verandering in het goed willen zorgen voor jezelf. Jezelf willen voeden met gezonde voeding omdat je voelt dat jij en je lichaam waardevol genoeg zijn om goed voor te zorgen.

Velen van ons kunnen best afvallen en kunnen voor langere tijd de wilskracht opbrengen om streng te lijnen. Maar dan….. zodra je het ideale gewicht bereikt hebt gaan de remmen weer los en ga je
eten wat je jezelf al die tijd ontzegt hebt. Je vervalt weer in oude patronen en emoties. Met als gevolg dat de kilo’s er weer aan komen en je weer verdrietig, boos en teleurgesteld raakt in jezelf. Herkenbaar patroon?

Ik geloof best dat je op wilskracht kunt werken aan een gedragsverandering en als je dat lang genoeg vol houdt dan slijt die er misschien wel in. Maar vanuit mijn eigen ervaring weet ik dat het vaak niet zo werkt. Dat het veel effectiever is om te werken aan een gezonde relatie met voeding en met jezelf. Op het moment dat iemand tegen mij zei dat ik meer moest bewegen en minder mocht eten voelde dat als een extra taak die ik erbij kreeg in mijn toch al drukke leven. Nog een bal omhoog houden, nog een stressfactor erbij terwijl ik al op omvallen stond. Dat lukte me gewoon weg niet.
Ook omdat ik wist dat eten, overmatig eten, zelfs tot aan vreetbuien aan toe een doel hadden voor mij. Ja, ik wist verstandelijk wel dat het onzin was en toch gaf ik er iedere keer aan toe omdat ik mijn onderliggende onrusten, pijnen, emoties en herinneringen niet wilde voelen. Ik wilde ze verdoven. Als ik dat niet deed was er te veel onrust maar ook de confrontatie met de leegte en de eenzaamheid in mij. Ik probeerde deze ook letterlijk op te vullen met eten. Langere tijd koos ik liever voor de destructieve relatie met eten dan dat ik de confrontatie aan durfde te gaan met mezelf en al mijn opgekropte en ingeslikte emoties.

Na mijn lange reis naar acceptatie, zelfliefde en hernieuwde verbondenheid met mijn ware zelf kwam ook het moment om mijn relatie met eten te veranderen. Van een destructieve relatie naar
een relatie waarin ik voel dat ik het waard ben om goed voor mezelf te zorgen en mijn emoties. Wat betekent dat ik mijn emoties en ook de leegte en de eenzaamheid draag. Ik voel ze nu. Ik geef ze
bestaansrecht. Zodat ik vandaar uit mezelf de liefde geef die ik verdien en gezonde keuzes maak voor eten. In plaats van dit op te vullen en te verdoven met slecht eten. En dat is ook precies wat ik samen met Andrea wil bereiken bij anderen mensen die worstelen met hun gewicht: een nieuwe gezonde en liefdevolle relatie met eten en met jezelf.

Andrea is naast natuurgeneeskundig therapeute ook ervaringsdeskundige, ook zij heeft een jarenlange worsteling en obsessie met eten achter de rug. Vanuit haar eigen ervaring en als natuurgeneeskundige weet zij dat er naast de mentale en emotionele processen ook op fysiek niveau van alles gebeurt. Iedereen is anders. Jij hebt niet dezelfde klachten als je buurvrouw. Wat bij de 1 werkt, werkt niet per se ook bij jou. Andrea kan vanuit haar discipline deze fysieke, mentale en emotionele processen ondersteunen op een natuurlijke manier, die geheel persoonlijk op jou zijn afgestemd.

Op dit moment is het programma volop in ontwikkeling en zijn we hard aan de slag om hier op korte termijn al mee te kunnen starten. Op 16 september tijdens de open dag in PUUR Almere geeft Andrea een gratis workshop over dit onderwerp. Heb je interesse, ben je nieuwsgierig? Kom dan zeker langs!

Plaats een reactie