Samen met Els Edelbroek zijn wij het gezicht achter Samengesteld Thuiskomen. Het is mooi hoe onze wegen elkaar hebben gevonden en hoe onze krachten zich nu bundelen, zij als coach voor
stiefmoeders en ik als coach voor kinderen van gescheiden ouders. Met als doel om het fenomeen samengesteld gezin bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken om van samengestelde gezinnen een succes te maken.
Naast mijn professionele ervaring als kindercoach ben ik ook ervaringsdeskundige als kind van gescheiden ouders en ben ik opgegroeid in een samengesteld gezin met een stiefvader en een halfzusje. Ik weet als geen ander hoe groot de impact van een scheiding kan zijn in het leven van een kind. Uit onderzoek blijkt ook dat een scheiding een diepgaande invloed heeft op de ontwikkeling van een kind. Een kind die een scheiding meemaakt met zijn ouders heeft 2 x zoveel kans op het ontwikkelen van problemen in vergelijking met een kind waarvan de ouders bij elkaar zijn. Dat is niet niks. Toch blijkt ook uit onderzoek dat een liefdevol en goed functionerend samengesteld gezin eraan kan bijdragen dat het emotionele en psychische welzijn van kinderen wordt hersteld. Het is zelfs zo dat een stabiel en sterk samengesteld gezin even goed in staat is een gezonde ontwikkeling bij kinderen te bewerkstelligen als een kerngezin. En dat is precies de reden en mijn motivatie om de krachten te bundelen voor deze samengestelde gezinnen. Mijn doel is om inzicht te geven en bewustzijn op te bouwen over hoe het werkt en voelt binnen een samengesteld gezin vanuit het oogpunt van het kind. Zodat er meer begrip komt voor elkaar en er in harmonie samengeleefd kan worden. De negatieve gevolgen van een scheiding en van een nieuw samengesteld gezin kunnen niet altijd voorkomen worden maar ze kunnen wel verzacht worden. Ik geloof in een gelukkig samengesteld gezin maar dat vraagt van alle partijen, inzet, bewustzijn, begrip, geduld en veel liefde.
Een onderdeel van de samenwerking is onze besloten facebookgroep Samengesteld Thuiskomen. Deze groep is bedoeld voor leden van een samengesteld gezin of mensen die op het punt staan om een samengesteld gezin te gaan vormen. In deze groep kunnen leden hun ervaringen en inzichten delen en hun vragen/worstelingen voorleggen. We willen op deze manier het gevoel er alleen voor te staan doorbreken. En onze ervaring is dat de herkenning en erkenning al helend werkt.
Wil jij lid worden van deze groep, meld je dan nu aan via deze link.
Daarnaast bespreken Els en ik in een podcastserie inhoudelijke thema’s die spelen binnen samengesteld gezinnen om zo meer bewustzijn op te bouwen en inzicht te geven in hoe het werkt en
voelt binnen een samengesteld gezin. Om van een samengesteld gezin een succes te maken is meer nodig dan het graag willen en leren van de fouten uit het eerste huwelijk. Twee gezinsculturen worden samengevoegd. Twee opvoedingsstijlen ontmoeten elkaar. Twee sets waarden en normen komen samen. En ieder lid van het samengestelde gezin neemt zijn eigen rugzakje mee. In de podcast delen we de valkuilen en de do’s maar vooral ook de dont’s. Want niemand sticht een samengesteld gezin zonder een last met zich mee te dragen. Dit doen wij zowel vanuit onze professionele ervaring als onze persoonlijke ervaring. Op korte termijn gaat de lancering plaats vinden van de eerste podcast met het onderwerp: Erkenning. De lancering vindt plaats in de facebookgroep Samengesteld Thuiskomen. Uiteraard delen Els en ik de podcast ook via onze eigen social media kanalen.
Samen met Els begeleiden we ook ‘live’ samengestelde gezinnen. Tijdens een hele dag kijken Els en ik mee, denken mee en helpen om de aannames en overtuigingen boven tafel te krijgen en stimuleren om open en constructief met elkaar te communiceren. Zonder oordeel naar welke partij dan ook, gaan wij, een hele dag met het gezin aan de slag. Ieders verhaal kan tot zijn/haar recht komen en door middel van verschillende werkvormen worden eigen en elkaars behoeften ontdekt. Inzicht krijgen in het fenomeen samengesteld gezin levert meer wederzijds begrip op en daardoor meer ruimte naar elkaar. Aan het einde van de dag ervaart eenieder meer kansen en groeimogelijkheden voor hun nieuwe gezin. Voelt iedereen zich gezien en gehoord en heeft erkenning ervaren van de anderen binnen het gezin. Indien blijkt dat er nog behoefte is aan langere ondersteuning vanuit Samengesteld Thuiskomen, zijn daartoe allerlei mogelijkheden bespreekbaar.
Ik heb er heel veel zin in!!