help de feestdagen

HELP de feestdagen!

Met het aanbreken van de maand december staan ook de feestdagen weer voor je deur.
Tijdens de donkere en grijze dagen waarop de wind guur waait en de temperatuur behoorlijk daalt, willen we graag naar binnen toe. Kaarsjes aan en met een dekentje op de bank.
Emotioneel bezien maken we de balans op van het afgelopen jaar en worden er alvast nieuwe plannen gemaakt voor 2019. We leven, graag of niet, naar de feestdagen toe. De eerste kerstliedjes zijn te beluisteren op de radio. De supermarkten worden gevuld met speciale feestelijke gerechten. De stad is verlicht met kerstversiering. De huizen worden kleurrijk versierd met een kerstboom en lichtjes om een kerstsfeer te creëren met gevoelens van vrede, saamhorigheid, samenzijn en gezelligheid om zo ieder hart te vervullen.

Maar wat als je voelt dat jouw hart leeg blijft bij de feestdagen? En deze maand allesbehalve vreugdevol en feestelijk voor je is?

Met deze blog wil ik de feestelijke gevoelens absoluut niet tenietdoen. Toch voel ik dat ik wel wil schrijven over de keerzijde van de feestmaand om zo de taboes hierover te doorbreken en begrip te vragen voor mensen die juist in deze tijd extra hard moeten werken om de maand te ‘overleven’. En om eerlijk te zijn, dat gevoel herken ik heel goed en zie ik nu ook dagelijks terug in mijn praktijk bij cliënten.
De feestmaand is namelijk niet voor iedereen een feest maar voor velen ook een emotioneel zware en stressvolle periode. Een tijd waarin je je alleen en geïsoleerd voelt.
Ik hoor je denken, is dat echt zo? Ja, en dat zal ik in deze blog nader toelichten.

Trauma en de feestdagen

Ken je de film The Grinch van de, vooral in Amerika populaire kinderboek van Dr. Seuss? The Grinch is een groen, harig monsterachtig wezen dat kerstmis hartgrondig verafschuwt. En om die reden gunt hij niemand in het dorp waar hij woont hun kerstgevoel. In de loop van de film wordt duidelijk dat het feest hem herinnert aan traumatische gebeurtenissen uit zijn kindertijd. En om de eenzame pijn van toen niet opnieuw te willen voelen mag niemand van The Grinch de vreugde voelen van kerst. Dit is misschien wat overdreven en het is een tekenfilm. Maar als ik dan denk aan alle reclames die we te zien krijgen op tv worden we, nog steeds, overspoeld met de beeldspraak van het perfecte gezin. Hoewel we misschien het idee begrijpen dat geen enkele familie het beeld in de media echt waarmaakt. Worden (on)bewust toch de trauma’s geraakt en komen de oude pijnlijke herinneringen, de emoties en de verloren hoop uit de kindertijd naar boven. Niet bewust maar onbewust wordt er in jouw systeem van alles getriggerd. Voor sommigen betekent dit dat ze de feestdagen doorbrengen in een ‘gezin’ waar geen liefde, saamhorigheid of vreugde heerst. Voor anderen betekent het zelfs dat ze door de verstoorde familiedynamiek het contact hebben beperkt of het contact volledig afhebben gesloten. Al deze mensen brengen de feestdagen door zonder gezin, letterlijk of figuurlijk. Dit is niet anders dan bijvoorbeeld in februari, echter door de ‘lading’ die kerst heeft in de tradities en de beelden die we zien op tv maar ook bij andere families doet het op die momenten extra zeer. En zo lang de trauma’s niet geheeld zijn, blijft dit ieder jaar terugkomen en is de vrede en de lichtheid die kerst hoort te brengen moeilijk te voelen.

Het gemis van een dierbare tijdens de feestdagen

Ik kan me nog heel goed de eerste kerst zonder mijn man herinneren. Ik had totaal geen zin in de feestdagen. Na zijn overlijden ben ik verscheidene jaren zelf The Grinch geweest. Ik heb 4 jaar lang geweigerd om kerstversiering neer te zetten en op te hangen. Ik had er geen zin in. Ik wilde het niet zien, ik wilde de leegte niet voelen. Want juist tijdens de kerst werd ik herinnerd aan de leegte, aan het gemis. Maar ook aan onze feestdagen samen die voor mij echt een feestje waren. Mijn allereerste kerst samen met hem was magisch. Ik had nog nooit eerder zo’n liefdevolle kerst ervaren. En dit kwam nooit meer terug, in ieder geval niet met hem. Maar ook de pijnlijke confrontatie met het kerstdiner, de plek waar hij hoorde te zitten was leeg….. Ieder ander familielid aan tafel was er dat jaar daarvoor ook, alleen de plek voor mijn man was leeg. De confrontatie met het grote gemis was op dat moment enorm.
Met oud en nieuw wilde ik helemaal niet een nieuw jaar. Wat moest ik nou met een nieuw jaar zonder hem, wat had dat voor zin? Een nieuw jaar vol gemis, pijn, verdriet. En ook de jaren daarna blijft er een lege stoel en een gemis wat met de feestdagen extra voelbaar is. En ondanks dat ik mijn zegeningen tel, en dat zijn er veel, voelt het nog steeds dat er iemand ontbreekt. En dat ontbreken doet pijn, geeft verdriet en dat geldt voor iedereen die een geliefde mist. Dat kan zijn een kind, partner, moeder, vader, opa, oma, vriend, vriendin, huisdier etc. Juist op dit soort dagen worden ze extra gemist. En dat mag, laat je emoties stromen, voel wat er gevoeld mag worden en deel het met de mensen om je heen waar je van houdt. Steun elkaar in dit proces. Maak bespreekbaar dat de persoon gemist wordt en geef de geliefde alsnog een plek aan tafel en in je hart.

Grenzen instellen

Hoe kun je de feestdagen toch nog een beetje veranderen in een gevoel van innerlijke vrede? Stel je grenzen in! Je hoeft geen ja te zeggen tegen een verzoek. Ik begrijp dat je misschien kinderen en tradities hebt met je naaste familie of vrienden. Maar je mag nee zeggen tegen wat niet meer voor jou werkt. Ik heb tradities laten vallen die te veel van mijn tijd en energie kostten. Je mag nee zeggen als het stress toevoegt. Familiebijeenkomsten? Nee. Kerstkaarten? Nee. Bakken? Dat is waar bakkerijen voor zijn. Als het stress toevoegt, gooi het dan weg. Leer jezelf kennen en accepteren. Het is belangrijk om te weten wie je bent en wat je wilt. Dit gaat niet alleen over zelfzorg. Het gaat erom te begrijpen wat jij wilt en je te concentreren op jouw behoeften.
Leer JA te zeggen tegen wat jij wilt en wat jij nodig hebt. Iedereen verdient het om op zijn en haar eigen-wijze manier de feestdagen in te vullen. Passend bij wat jij dit jaar nodig hebt en waar jij je goed bij voelt. En dat kan volgend jaar anders zijn. Maar hoe meer je weet wie je bent, hoe meer je jouw eigen feestdagen kunt creëren die je hart vervult met vrede en
vreugde.

Bouw deze feestdagen aan een liefdevolle relatie met jezelf. Geef jezelf dat geschenk. Omdat je het waard bent!

Merk jij dat je het lastig vindt om je grenzen aan te geven. Om te voelen wat jij nodig hebt en daar ook naar te handelen. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Schrijf je dan in voor het Online Gezondheidsfestival waar ik op dinsdag 8 januari 2019 om 10.00 uur een live webinar geef over Eigen regie en Grenzen stellen.

Geef je de voorkeur aan persoonlijk contact met mij. Dan kun je altijd een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen via www.michelletukker.nl.

In januari 2019 organiseer ik weer 2 korte inspiratieworkshops over grenzen aangeven.
En in februari 2019 vindt de dagworkshop “Grenzen stellen” plaats in Almere.

Tevens adviseer ik jou om mijn website en facebookpagina in de gaten te houden voor meer informatie. Wil je nu alvast meer informatie, stuur me dan een mail met je vraag via michelle@michelletukker.nl

Plaats een reactie