authenticiteit

Authenticiteit

Dit is een van mijn meest favoriete quotes. Nieuwsgierig waarom? Lees dan hieronder mijn allereerste blog voor Boost Your Health.

  1. Leef je jouw leven trouw aan jezelf?
  2. Voel je je vrij om je eigen keuzes te maken?
  3. Voel je je vrij om je jouw meningen en ideeën te uiten?
  4. Voel je dat je dagelijks jezelf kunt zijn?

Als je een van de bovenstaande vragen met nee beantwoord hebt, kan het zijn dat je een leven leidt waarin je minder trouw bent aan jezelf en dat je niet helemaal je eigen levenspad volgt.

Vanaf het moment waarop je ’s ochtends wakker wordt tot het moment waarop je weer naar bed gaat, hebben de meeste van ons wel een paar momenten op de dag waarop je echt jezelf kan zijn. Maar het grootste gedeelte van de dag speel je toneel. Je laat zien dat het goed gaat. Je ervaart druk om jezelf positief, leuk en gezellig te laten zien aan anderen. Of dat nu een groet op straat is, op het werk bij het koffiezet apparaat of op social media. We doen alsof we een gelukkig leven leiden. Ga maar eens na hoe vaak jij de vraag ‘Hoe gaat het met je?’ eerlijk beantwoord? Negen van de tien keer beantwoord je de vraag automatisch met ‘goed’, ongeacht wat er in je leven speelt.

Maskers

Veel mensen dragen een masker, de meesten waarschijnlijk onbewust. Ze zijn bang om hun masker te laten zakken en hun ware emoties en gevoelens te laten zien. Zelf droeg ik sinds mijn kindertijd diverse maskers. Dit was mijn manier van overleven en omgaan met de situatie waar ik in beland was na de scheiding van mijn ouders. Nadat mijn man overleed, ik was toen 28 jaar, perfectioneerde ik mijn maskers. Ik had nog steeds niet geleerd hoe ik anders om kon gaan met emoties en gevoelens. Ondertussen had ik maskers voor iedere gelegenheid. Zo worstelde ik me door werk, vriendschappen en familiebijeenkomsten. ‘Wat ben je sterk’ hoorde ik dan. Maar wat voelde ik me van binnen verzwakt, emotioneel uitgeput en tot op het bot vermoeid.

Doordat ik al zo lang in het openbaar maskers droeg werd op een gegeven ogenblik mijn masker mijn echte gezicht. Hierdoor raakte ik nog verder bij mezelf vandaan, zover zelfs dat ik uiteindelijk niet meer wist wie ik echt was, wat ik wilde, waar ik blij van werd en waar ik van hield. Als iemand aan mij vroeg ‘wat wil je vanavond eten?’ dan kon ik daar geen antwoord op geven want ik wist het niet, dus zei ik altijd ‘maakt me niks uit, ik vind alles lekker, waar heb jij zin in?’. Vanzelfsprekend vond ik niet alles lekker maar aangeven wat ik op dat moment zelf wilde, dat kon ik niet, ik was totaal uit verbinding met mezelf. Mijn masker was mijn echte gezicht geworden.

De angst voor afwijzing

Het zal je wellicht niet verbazen dat veel verdriet bij mensen veroorzaakt wordt door het leiden van een leven waarin ze niet trouw zijn aan zichzelf. Dit vormt zelfs de kern van veel problemen, zowel emotioneel, fysiek als spiritueel. Waarom vertonen wij dat aanpassingsgedrag in plaats van dat we onze eigen weg durven kiezen en onze eigen waarheid en wijsheden spreken?

Neem bijvoorbeeld het werk, een plek waar we veel tijd doorbrengen. Als ik terugkijk naar mijn vorige werkplek waren er veel onderhuidse en onuitgesproken conflicten en emoties, zoals jaloezie,
macht, boosheid en onvrede. Terwijl ik bijna zeker weet dat velen dit met mij gevoeld hebben, waren er maar weinigen die dit ook daadwerkelijk hardop durfden te benoemen. Want veel collega’s
hadden in de loop der jaren een patroon overgenomen dat het beter was om je mond te houden. Uit angst om je baan kwijt te raken, dat mensen over je zouden gaan roddelen of om afgewezen te
worden als medewerker en als collega en vriend. Wat de reden ook is, een groot deel van ons leven lopen we op eieren als we bij anderen in de buurt zijn, we verbijten ons of glimlachen terwijl we ons in werkelijkheid geïrriteerd of boos voelen.

We slikken heel veel in en al deze opgekropte en ingeslikte emoties zetten zich vast in ons lichaam, veel fysieke klachten komen hieruit voort.

Moed

Onderzoek uitgevoerd door Bronnie Ware, een Australische palliatieve verpleegkundige, laat zien dat mensen die op het punt stonden te overlijden het meest spijt hadden van het feit dat ze niet de
moed hadden gehad om een leven te leiden waarbij ze trouw gebleven waren aan zichzelf.
De noodzaak dat het belangrijk is om trouw te zijn aan jezelf en je eigen leven vorm te geven zoals jij dat wilt, vanuit wie jij werkelijk bent is nu wel duidelijk. Maar hoe doe je dat? In een wereld waarin iedereen verwachtingen heeft en iets van je wilt. Je gezin, je familie, je baas, je collega’s, je vrienden. Je hebt het gevoel dat je geen ‘nee’ kan of mag zeggen. Al snel word je weer geleefd, je past je aan, je wilt de ander niet teleurstellen en je wilt het toch ook wel graag fijn en gezellig hebben. Er spelen  zoveel krachten mee die je beïnvloeden en je willen doen geloven dat het belangrijker is om erbij te horen en aardig gevonden te worden dan dat het is om een risico te nemen en je grenzen aan te geven en zelf de regie te nemen over jouw levenspad.

Eigen Regie

Door middel van deze korte oefening ervaar je of jij zelf aan het stuur van je leven staat of dat het leven je overkomt. Teken voor jezelf een ladder. Op de ladder van jouw leven staan allerlei mensen, waaronder jijzelf. Zet jij jezelf op nummer 1 in jouw eigen leven? Dan sta je boven aan de ladder. Je hebt dan regie over je eigen leven en je volgt je eigen weg. Stem jij jouw handelen vooral af op wat anderen van je willen en nodig hebben? Dan zet je hen boven jou op de ladder en geef je de regie uit handen. Kijk vervolgens naar jouw plek op jouw ladder, in jouw leven. Voelt die goed? Of word je geraakt op het moment dat je ziet welke plek jij in neemt in je eigen leven.
Persoonlijk had ik het nodig om zo keihard vast te lopen en af te denderen op een burn-out dat geen enkel masker meer kon helpen. Ik kon niet anders dan mijn maskers neerleggen en vanaf dat
moment begon mijn weg naar herstel. En op die weg ontdekte ik pas echt wie ik ben en wat ik wil. Ik mocht ten diepste voelen dat ik hier ben met een missie en dat ik het waard ben om die met liefde en volle overgave te leven. Maar dat ging niet vanzelf en juist het afleggen van de maskers was zowel het meest moeilijkste als het meest bevrijdende wat ik mezelf ooit gegund heb.

Eigenwaarde

Vanuit eigen ervaring en vanuit mijn praktijk zie ik dat trouw zijn aan jezelf en de regie voeren over je eigen leven samenhangt met je eigenwaarde. Vanuit eigenwaarde heb je minder behoefte om indruk te moeten maken op anderen om hun aandacht te trekken en jezelf te bewijzen. Je bent dan tevreden met wie je bent en het is helemaal goed dat anderen je zien zoals je bent. Op het moment dat jij tevreden bent met jezelf ga je voelen wie jij ten diepste bent en wat jij wilt. Vanuit dat gevoel durf jij keuzes te maken voor jezelf en voel jij je vrij om je eigen mening en ideeën te uiten. En volg jij je eigen levenspad en beklim jij de ladder om je nummer 1 plek in je eigen leven in te nemen zonder maskers.

En dat ik gun jou ook. Durf jij in de komende tijd de stappen te zetten naar een leven waarin je trouw bent aan jezelf? Een leven waarin jij de vrijheid voelt om je eigen keuzes te maken en jouw eigen meningen en ideeën te uiten? Een leven waarin jij de regie hebt over je eigen leven, zonder maskers en andere emotionele ballast? Voel jij een JA maar kun je hier wel wat hulp bij gebruiken?Download dan mijn gratis SMILE-werkboek. https://michelletukker.nl/smile-werkboek/

In dit werkboek maak je kennis met mijn methodiek en werk je door middel van een korte uitleg per stap en een opdracht, die je zelf thuis kunt doen, aan je Eigen Regie.

Bron:
Stephen Joseph, Authenticiteit

Plaats een reactie