Voor jezelf kiezen is nee durven zeggen zonder je schuldig te voelen

Zeg JA tegen wat er voor jou toe doet!

Veel vrouwen die ik in mijn coachpraktijk spreek hebben moeite met het aangeven van hun grenzen. Ze proberen uit alle macht alle ballen in de lucht te houden. Ze willen voldoen aan de verwachtingen die iedereen van ze heeft, zowel privé als op het werk. Ze hebben het gevoel dat ze geen nee kunnen of mogen zeggen. Ze worden geleefd en uiteindelijk leidt dit tot allerlei fysieke, emotionele en mentale klachten. Denk daarbij aan stress, hartkloppingen, chronische vermoeidheid, burn-out, depressie, prikkelbaarheid en gepieker. Hoe komt het dan toch dat grenzen aangeven zo moeilijk is?  

Wensen, verlangens en behoeftes

Vrouwen zijn er vaak in getraind om zich te voegen naar anderen en gaan daarbij vaak voorbij aan hun eigen wensen, verlangens en behoeften. Uit eigen ervaring weet ik wat de consequenties zijn van het JA zeggen terwijl je een NEE voelt. Jarenlang ging ik over mijn grenzen heen. Zowel privé als op mijn werk probeerde ik de aardige en behulpzame vrouw/dochter/vriendin/leerling/moeder/collega te zijn waar anderen maar al te graag een beroep op deden. De angst om mensen teleur te stellen, mijn schuldgevoelens of bang om egoïstisch gevonden te worden weerhielden mij ervan om nee te zeggen. Totdat ik vastliep en geen energie, geen voldoening, geen plezier, kleur en vrijheid meer ervoer in mijn leven. 

We koesteren, sussen, herstellen de vrede en harmonie.

Hoe komt het toch dat ‘nee’ zeggen zo moeilijk is? Ten eerste omdat JA zeggen in ons DNA zit, het is een oerinstinct. In de prehistorie vormden we kleine leefgemeenschappen waarin de wederzijdse afhankelijkheid groot was. We moesten elkaar helpen om sociale uitsluiting te voorkomen en om te overleven. En hoewel dit nu niet meer het geval is, zit deze overleving om ‘erbij te willen horen’ wel nog in ons systeem.

Ten tweede isvrouwen van oudsher geleerd om hun eigen gevoelens opzij te zetten en voorrang te geven aan de gevoelens van anderen. En dit met de opdracht om voor iedereen aangenaam en dienstbaar te zijn, te beschermen en de harmonie te bewaren. Vragen zoals ‘wat wil ik?’ ‘Waar word ik blij van?’ ‘Wat zijn mijn behoeften en verlangens?’ zijn vragen die we onszelf hebben afgeleerd om te stellen. We gaan mee in hoe het hoort en wat er van ons verwacht wordt. Terwijl juist deze vragen belangrijk zijn in het voelen van onze eigen grenzen en het stellen van deze grenzen. Om ons te ontdoen van dit keurslijf vraagt moed, daadkracht en lef.

NEE zeggen kun je leren

Je kunt geen grenzen stellen als je je grenzen niet voelt. Het is dus van belang om voor jezelf eerst na te gaan waar jouw grenzen liggen. Gevoelens van boosheid, irritatie, frustratie en verdriet kunnen een signaal zijn dat je grens is overschreden. Wees je bewust van deze gevoelens. En sta stil bij wat er aan deze gevoelens voorafging. Had je het idee dat de ander te weinig rekening hield met jouw behoeften? Op welk punt precies had je het idee dat jouw grens werd overschreden? Schrijf je gevoelens en gedachten hierover op papier. Door je ervaringen in kaart te brengen ga je in de loop van de tijd steeds duidelijker aanvoelen waar jouw grenzen liggen.

Je kunt er ook voor kiezen om op het moment dat je een vraag/ uitnodiging/ verzoek ontvangt eerst een voelpauze in te lassen. Vaak zijn we geneigd om meteen ‘ja’ te zeggen op een vraag en op deze manier gun je jezelf de tijd om te voelen wat wil jij nu echt wilt. In de bedenktijd stel je jezelf de volgende vragen:

  • Je gevoel: wat voel ik? Hoe voelt wat er gebeurt, wat er wordt gezegd, voor mij?
  • Je behoefte: als ik weet wat ik voel, wat is dan MIJN behoefte?
  • Je grenzen: waar ligt voor mij de grens? Waar ga ik over mijn grens?

En na het beantwoorden van deze vragen weet je wat je echt wilt en dat communiceer je.

Nee zeggen is Ja zeggen tegen jezelf

Het belangrijkste inzicht en kantelpunt voor mezelf in het leerproces om NEE te zeggen, was het moment toen ik mij realiseerde dat ‘NEE’ zeggen eigenlijk niet moeilijk is. Het gaat veel vaker over het feit durf ik ‘JA’ te zeggen tegen mezelf en dit ook vast te houden? Als je bijvoorbeeld ‘ja’ zegt tegen een avond ontspanning, lekker met een boek op de bank en een goed glas wijn dan betekent dit dat je ‘nee’ zegt, als je baas vraagt om die avond over te werken omdat er per se nog iets af moet. Toen ik mij besefte dat ik op zo’n moment geen ‘nee’ tegen mijn baas zei maar ‘ja’ zei tegen mezelf, voelde ik het grote verschil. Ik wijs niemand af als ik ‘nee’ zeg, integendeel. Ik wijs mezelf af op het moment dat ik voorbij ga aan mijn eigen behoeften en ‘ja’ zeg tegen de ander. Ik heb het recht om aandacht te besteden aan mijn behoeften en om goed voor mezelf te zorgen.

Herpak de regie over je eigen leven

Vanuit mijn eigen persoonlijke en professionele ervaringen heb ik de workshop ‘Nee zeggen is Ja zeggen tegen jezelf’ ontwikkeld. Het moment dat een vrouw de kracht voelt om de regie over haar eigen leven te herpakken, is voor mij altijd een geluksmoment. Het geeft vrouwen zoveel meer balans, rust, energie, plezier, vrijheid en tijd om te genieten van hun gezin, hun werk en van de kleine dingen in het leven. En dat gun ik iedere vrouw.

Wil jij ook leren Ja zeggen tegen jezelf? Je kunt nog deelnemen aan de workshop op zaterdag 12 oktober a.s. dan organiseer ik weer een nieuwe workshop in Almere. Kijk voor meer informatie op https://www.facebook.com/events/793394211080425/

Kun je niet op 12 oktober? Like dan mijn Facebook pagina, Instagram pagina of hou mijn website in de gaten voor een nieuwe data. Ik geef de workshop meerdere keren per jaar.

Bron:
Puur hooggevoelig, Jolijn Hendriks

Plaats een reactie