And if today all you did

Is het normaal dat ik me zo voel in deze tijd?

Door het Coronavirus (COVID-19) maken we een onrustige en angstige tijd door. Het beïnvloedt ons allemaal op verschillende manieren. Je routine is mogelijk veranderd. Misschien maak je je zorgen over je gezondheid en die van je dierbaren. Je kunt ineens zonder werk zitten. Je kunt zorgen hebben over het betalen van de huur en/of boodschappen kunnen kopen. Je bent ineens naast moeder/vader ook juf/meester. Of je bent een sleutelfiguur in een vitale functie, die op dit moment heel hard werkt om de wereld draaiende te houden, zelfs in deze zorgwekkende tijden.

We maken op dit moment een collectief trauma door, dat diep verdriet, pijn, boosheid, verlies, paniek over het levensonderhoud, paniek over het verlies van levens van dierbaren veroorzaakt. Mensen proberen armoede, angst, verdriet, het herbeleven van oud trauma en onverwerkte rouw te overleven. Ons centrale zenuwstelsel maakt overuren om op een zo goed mogelijk manier om te gaan met het gevoel van bedreiging en waakzaamheid voor onze eigen veiligheid.

Ons gevoel van ‘normaal’ is aangetast en dat zorgt ervoor dat ons zenuwstelsel meer dan voorheen in de ‘aan-stand’ staat, dat we continue alert zijn. Ook de onzekerheid over de nabije toekomst is een grote stressor. Het is dus niet zo vreemd dat je het soms allemaal even niet meer weet. Het scheelt wellicht iets als je je realiseert dat je hierin niet de enige bent.

Hieronder deel ik 8 emoties/gevoelens die op dit moment heel herkenbaar zijn en die ik ook dagelijks in mijn praktijk terug hoor. Als je jezelf hierin herkent, erken jouw gevoelens dan simpelweg door deze er te laten zijn en weet dat je niet de enige bent die dit zo ervaart en doormaakt in deze tijd. Je bent niet alleen!

1.      Je rouwt om geannuleerde evenementen

Het valt niet te ontkennen dat de pandemie het leven zoals we dat kenden volledig heeft verstoord, waardoor veel mensen ervaringen hebben moeten missen waar ze al heel lang naar uitkeken. Mensen rouwen om belangrijke gebeurtenissen, zoals het ontbreken van visite in de kraamperiode, geannuleerde huwelijksplannen, het afstuderen van de (klein) kinderen, het gecancelde eindexamen voor middelbare scholieren. Een gebeurtenis waar je jaren naar toewerkt, dat ineens niet doorgaat. Hetzelfde geldt voor belangrijke carrière- evenementen, opleidingen, vakanties, jubilea of alles wat het nieuwe coronavirus op zijn pad heeft gesloopt. Veel mensen voelen zich schuldig omdat ze zich zorgen maken dat deze dingen veel minder waard lijken in vergelijking met veel andere gevolgen van COVID 19. Maar wees niet te streng voor jezelf. Het is volkomen normaal om verdrietig, boos, geïrriteerd en teleurgesteld te zijn, wat er ook gebeurt.

2.      Je worstelt met thuiswerken

Als je het gevoel hebt dat werk en privé uit balans is en steeds meer door elkaar heen begint te lopen en soms zelfs verweven is me elkaar, dan ben je niet de enige die dit zo ervaart. De overgang van een typische werkopstelling op kantoor naar thuiswerken bezorgt veel mensen stress, angst en frustratie. We zijn nu meer dan ooit aan onze computers vastgemaakt, van alles vindt online plaats, van werk meetings tot afdelingsborrels. We luisteren constant naar de pings van emailberichten, telefoontjes en WhatsApp berichten. In de avonduren nog e-mails beantwoorden is geen uitzondering meer. Door het steeds minder ontbreken van de scheiding tussen werk en privé ligt overspannenheid en een burn-out in het verschiet.

3.      Je bent veel bezig met wat er kan gebeuren: de jojo tussen hoop en hopeloos

De onzekerheid van de pandemie, het verloop daarvan en de lange termijneffecten en impact is een belangrijk thema dat geregeld in mijn gesprekken met klanten naar voren komt. Het is heel logisch dat mensen zich onzeker voelen. Angst neemt toe vanwege de angst voor het onbekende en op dit moment zijn veel dingen niet bekend en zijn we in afwachting van wat er voor ons besloten wordt. We worden daarnaast dagelijks overspoeld met informatie, updates, statistieken en verhalen die je tot je moet nemen. Dit kan ervoor zorgen dat je je overstroomd voelt met informatie. Om jezelf te beschermen is het verstandig om jezelf af te vragen of je bewustere keuzes kan en wil maken in de hoeveelheid nieuws die je iedere dag tot je neemt.

4.      Je zit vast en twijfelt

Op veel manieren dwingt de pandemie ons tot stilstand. Soms zelfs tot bevriezen. Bijvoorbeeld als je je zoektocht naar een nieuwe baan, een nieuwe relatie of een ander lang termijndoel moet onderbreken en uitstellen. Velen van ons willen onze zomervakantie, verjaardagen, bruiloften, enz..  plannen, maar we voelen ons op dit moment vastgelopen omdat we niet weten wat er gaat komen. Het creëert dit vreselijke gevoel dat we niets hebben om naar uit te kijken omdat we niet zeker weten wat en wanneer er weer mogelijkheden gaan komen.

5.      Het gevoel tekort te schieten in het behouden van het evenwicht

Sinds de scholen en de kinderopvang gesloten is worstelen veel ouders met de balans tussen de kinderen ondersteunen in hun schoolwerk en hun werk op een goede manier uitvoeren. Deze situatie brengt niet alleen op praktische niveau een hoop extra stress met zich mee. Ook emotioneel voelen ouders zich tekortschieten in aandacht, tijd en zorg. Ze hebben het gevoel dat ze niet genoeg doen en niet in staat zijn om alles in evenwicht te houden.

6.      Je rouwt

Dit hoeft niet per se in traditionele zin te zijn. Hoewel het heel goed mogelijk is dat sommige mensen ongetwijfeld te maken hebben met het verlies van geliefden aan COVID-19. Het verdriet waar ik nu over schrijf is anders van aard, mensen worstelen met het verlies van een baan, je vrijheid, je gevoel van veiligheid, of je visie van hoe je leven zou moeten verlopen. Je moet je wensen, ideeën, vooruitzichten bijstellen en dat alles kan diep verdriet veroorzaken, hoewel veel mensen het niet herkennen voor wat het is. Het blijkt dat veel mensen worstelen met de verschillende fasen van verdriet en niet weten waarom ze zich zo voelen. Maar het is mogelijk dat je nu misschien rouwt om het verlies van heel veel dingen in je leven. Er is ook een kans dat je op grotere schaal verloren levens rouwt, zelfs als je niemand persoonlijk kent, een collectief verlies.

7.      Je hebt te maken met het heropleven van niet-gerelateerde trauma’s uit het verleden

Als je merkt dat je plotseling wordt verteerd door gedachten en gevoelens over iets uit je verleden, voel je je misschien overrompeld. Maar dat is eigenlijk ons brein dat functioneert zoals het ontworpen is. Omdat onze hersenen, en vooral onze vecht-of-vluchtreactie, ons herinneren aan gevaar om ons te beschermen, brengt de pandemie de trauma’s uit het verleden van iedereen naar de voorgrond. Dit kan van toepassing zijn op een willekeurig aantal ervaringen uit het verleden, of je het nu als trauma beschouwt of niet. Dus wat er op dit moment ook in jou omhoog komt, behandel jezelf met mededogen.

8.      Je snakt naar een lekkere knuffel!

Je bent niet de enige als je je zo voelt. Veel mensen hoor ik over het belang van aanraking. Ja, we kunnen zoomen, face-timen en gezichtsherkenning, maar er valt iets te zeggen voor knuffels en kusjes en zelfs om gewoon in de buurt van een persoon te zijn.

Eerlijk gezegd zijn deze 8 punten in de lijst slechts het topje van de ijsberg van wat jij, ik en anderen voelen. Als ik die punten allemaal zou behandelen dan kan ik een boek schrijven. Van depressie tot verveling tot intimiteit tot afstandelijkheid tot opwinding. Mensen doorlopen nu hele spectrum van emoties. Het punt is: wat je ook elke dag voelt, het is oké. Jouw gevoelens mogen er zijn in deze bijzondere tijd die we allemaal doormaken.

We lopen allemaal ons eigen pad hierin. Laten we de verschillende manieren, emoties en gevoelens van elkaar met respect en compassie behandelen Kijk met mededogen naar jezelf en naar hoe goed jij je staande houdt in deze tijd. Troost, koester en heb jezelf lief, iedere dag maar zeker als het een dag is waarop niet alles even soepel verloopt. Onthoud dat je het waard bent om je eigen gevoelens en worstelingen te omarmen en medeleven te tonen met de gevoelens en worstelingen van anderen.

Mocht je behoefte hebben aan coaching in deze uitdagende tijd? Wees welkom en plan een gratis en vrijblijvend gesprek in. Dit kan online maar ook face tot face in mijn praktijkruimte met inachtneming van de RIVM maatregelen. Voor meer informatie kijk www.michelletukker.nl

Voor slachtoffers van incest, seksueel misbruik en geweld heb ik in deze tijd een speciale aanbieding, genaamd Coaching in Corana tijd. Aangezien het begrijpelijk is dat juist deze mensen te maken hebben met het heropleven van trauma’s uit het verleden en vaak de therapie sessie verzet wordt of niet meer doorgaat. Wil ik daarvoor iets doen. Daarom plan ik op mijn Corona werkdagen, maandag, woensdag en vrijdag 1 x per dag 60 minuten vrij voor een gesprek. Een gesprek waarin jij je hart mag luchten, je zorgen, heroplevingen van je trauma, je frustraties, je verdriet en onmacht een plek krijgen. De kosten voor dit gesprek zijn € 20,00. Met als belangrijkste doel: Stabiliteit en balans hervinden in je dagelijkse leven, verlichting brengen zodat je de situatie beter kan dragen. Jou handvatten aanreiken om je eigen regie terug te pakken.

Zonder oordeel en met open hart luister ik naar je. Dit is geen coach traject, die mogelijkheid is er wel, mijn praktijk is open. Maar dat is niet de intentie van deze uitgestoken hand. Ik luister naar jouw situatie en ik ben er voor jou in deze moeilijke tijd. Via mijn online agenda kun je zelf het juiste moment voor een afspraak uit kiezen en deze in plannen in mijn agenda. Je mag daarbij zelf besluiten of je het gesprek via de telefoon, skype, FaceTime, what’s app, zoom, email of anders wilt voeren. Vind je het moeilijk om te praten, om dingen te delen in gesproken woord? Kies dan voor de het geschreven woord, via mail of what’sapp bijvoorbeeld. Het belangrijkste is dat jij je veilig genoeg voelt om te delen, de manier waarop bepaal jij. Ik sluit me daarbij aan. Meer informatie www.michelletukker.nl of michelle@michelletukker.nl

Plaats een reactie