Emoties hebben voor veel mensen een negatief imago. Hoe komt dat toch?
De meesten van ons leren van kinds af aan om gevoelens te onderdrukken of te verstoppen. Als je boos bent moet je afkoelen op je kamer of je krijgt een time-out op het strafstoeltje. En als je ergens heel erg enthousiast over bent krijg je vaak te horen ‘doe maar weer gewoon, nu is het wel genoeg geweest’. Op school leren we dat het belangrijk is om te kunnen analyseren en je hoofd erbij te gebruiken. Emoties en gevoelens moeten we niet zo serieus nemen.
Wist je dat een emotie maar in werkelijkheid 5 minuten duurt als je er rustig voor gaat zitten en deze sensatie in je lichaam volledig aanvaardt?
Er is een verschil tussen emoties en gevoelens
Emoties zijn vaak heftig en het voelt dat ze je overkomen en dat je er geen controle over hebt. Emotie komt van het woord ‘emovere’ dat in beweging brengen betekent. Meestal merk je wel dat er iets in je lichaam gebeurt als er een emotie loskomt. Er komen tranen bij verdriet. Bij angst ga je trillen. En bij verliefdheid vliegen de vlinders door je buik. Emoties maken iets los. Dat is het mooie aan emoties. Dankzij emoties verandert er iets. Ze zetten iets in beweging. Tenminste als je dat toe laat emotioneel en fysiek. Vreugde, boosheid, verdriet en angst zijn de vier basisemoties die je als mens kunt ervaren. Deze vormen de basis voor elk andere emotie die je kunt ervaren.
Gevoel gaat dieper dan emoties maar is vaak minder heftig en redelijk stabiel. Houden van is bijvoorbeeld een gevoel. Dit gevoel blijft aanwezig terwijl je toch bepaalde emoties kan hebben bij de persoon van wie je houdt. Bijvoorbeeld de liefde voor je kinderen, het houden van, maar tegelijkertijd kun je ze soms uit frustratie (emotie) ook wel eens achter het behang plakken. Of bijvoorbeeld op een bepaald moment kun je je alleen (emotie) voelen, als dit langer aanhoudt merk je dat je je eenzaam (gevoel) gaat voelen.
Ziek door onverwerkte emoties
Vaak drukken we minder fijne emoties en gevoelens weg en dat kan een innerlijke strijd veroorzaken. Je zegt dan niet wat je echt denkt of voelt, je ontwijkt het, je verzint uitvluchten, je legt het buiten jezelf neer of je verdooft ze. Op het moment dat je je emoties blokkeert, ontkent, of wegstopt, zet je deze emoties gevangen en worden ze opgeslagen in je fysieke systeem. En word je uiteindelijk ziek. Bijvoorbeeld: verdriet waar geen aandacht aan is besteed kan instorten en leiden tot depressieve gevoelens. Angst wat geen bestaansrecht krijgt kan zich ontwikkelen tot een fobie of paniekaanvallen. Zelfs vreugde kan
doorslaan in manie wanneer het niet voldoende de ruimte krijgt om ervaren te worden. Een extreem voorbeeld is een burn-out. Het lichaam is dan het laatste station waar een signaal tot uiting kan komen.
Emoties willen gevoeld worden
Emoties zijn er altijd. Emoties geven betekenis aan je leven. Ze zijn zinvol en geven je het gevoel dat je leeft. Emoties maken ons attent op onze behoeften en vormen een essentieel onderdeel in ons contact met anderen. Een emotie wil gevoeld worden. Een emotie is een bewust signaal van het lichaam. Dit signaal stopt pas, als het gevoeld is. Blijf je de emotie weg drukken dan is het net als een ballon die je onder water houdt. Hoe verder je hem onderdrukt, hoe groter de kracht in de ballon wordt om weer omhoog te komen. Totdat het onderdrukken niet meer werkt. De ballon schiet omhoog en de emotie komt als een vloedgolf tevoorschijn. Je wordt in een keer overspoeld, precies waar je bang voor was….
Neem je emoties serieus en luister naar wat de emotie je wil vertellen. Door te luisteren geef je aandacht aan het signaal, waardoor je lichaam het signaal (de emotie) kan verminderen of zelfs stoppen. Door te luisteren kun je actie ondernemen om je behoefte in te vullen. Bijvoorbeeld boosheid, de functie van deze emotie is het bewaken van grenzen.
Boos worden is gezond het heeft als functie het kwetsbare te beschermen en komt in actie als er een bepaalde grens wordt overschreden. De functie van de emotie verdriet is het verwerken van verlies en het aangeven van de behoefte aan steun. Toch zijn we vaak bang om verdriet toe te laten, we willen het niet voelen. Dus richten we ons op ‘vrolijke dingen’, en drukken het weg. Toch wil ook de emotie verdriet eruit, gevoeld worden en juist die ervaring van verdriet brengt opluchting.
Ik was zelf altijd een ster in het onderdrukken van emoties die me uit balans brachten. Ik had vele onderwater ballonnen. Ik verstopte deze achter mijn masker van glimlachen. Tot ik opnieuw vastliep in mijn leven. En eindelijk voor mezelf mijn vastgehouden, opgekropte en ingeslikte emoties durfde te erkennen, te voelen en te uiten. In dit proces heb ik mogen
ervaren dat ik emoties heb, maar dat ik mijn emoties niet ben. Dit heeft mij heel veel levensvreugde, plezier en energie opgeleverd. Alle energie die ik nodig had om de ballonnen onder water te houden kan ik nu inzetten om mijn leven vorm te geven zoals ik dat wil vanuit wie ik ben zonder maskers en andere emotionele ballast.
Wil jij dat ook? Ben je klaar met alle onderwater ballonnen? En kun je daar wel wat hulp bij
gebruiken? Plan dan nu een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Samengaan we aan de slag. Omdat je het waard bent
Bronnen:
Alles wat ik voel (Stine Jensen)
www.vrouwenkrachtacademie.nl
www.coachcenter.nl
Heb je boek gelezen , prachtig . Hoe kom ik op je blog ? Groetjes Annie
Dank je wel voor je reactie. Ik heb je email gelezen en ik zal je via daar antwoorden.
Hartelijke groet, Michelle